Beta-kazein

Mleko je edina hrana za sesalce v zgodnjem obdobju življenja in služi za zagotavljanje vseh potrebnih hranilnih snovi ter varuje zdravje. Mleko je bogat vir beljakovin, mineralov in protiteles. Predstavlja tudi vir hrane za človeka po prenehanju dojenja. Mleko vsebuje 2 glavni beljakovini: kazein in sirotko. V kravjem mleku najdemo 4 vrste kazeinov: alfa s1, alfa s2, beta in kapa. Karakterizirane so bile različne variante beta kazeina, od katerih sta najpogostejši A1 in A2, medtem ko je B manj pogosta in C redka. Pogostost beta kazeinov A1 in A2 se razlikuje pri različnih pasmah goveda. A1 je pogost pri Ayrshire, Red in Holstein- Friesian govedu, medtem ko je A2 pogost pri Jerseyju in Guernseyju. Poročali so, da prebava različice beta kazeina A1 v telesu povzroči nastanek beta-kazomorfina 7 (BCM-7), ki lahko poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 1, sindrom nenadne smrti dojenčka, bolezni srca in avtizem. Prebava A2 ne povzroči tvorbe BCM-7, zato je s selektivno vzrejo na podlagi genetskih testov možno zmanjšati različico A1, ki jo povezujejo z vsemi zgoraj navedenimi človeškimi boleznimi.

 

Dodatna opomba: Zaradi razlik v fiziologiji prebave je bilo domnevano, da je intoleranca na mleko v nekaterih primerih lahko povezana z uživanjem mleka, ki vsebuje beljakovine beta kazein A1.

Cena:

32,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.