Polled

Rogovi su parne izrasline na glavi goveda. Rogovi su primarno igrali ulogu u natjecanju između mužjaka za ženke, služili su kao zaštita od predatora i kao pomoć u natjecanju za hranu. Rogata goveda predstavljaju rizik za druga goveda i rukovatelje. Govedo s rogovima može ozlijediti drugo govedo ili rukovatelja, što može uzrokovati rane i infekcije. Osim toga, potrebno mu je više prostora na hranilici i na kamionima za prijevoz stoke.

Kako bi se izbjegli problemi rogova, teladi se odstranjuju rogovi vrućim željezom, žlicom ili tubom za odstranjivanje rogova ili kaustičnom pastom kako bi se spriječilo urastanje rogova. Postupci odstranjivanja rogova uzrokuju bol i uznemirenost životinja, a postoji mogućnost da će se mjesto rane inficirati, što će ugroziti rast životinje.

Uzgoj goveda bez rogova genetskom selekcijom je neinvazivna metoda koja omogućuje zamjenu uobičajene prakse odstranjivanja rogova. Goveda bez rogova poželjna su iz praktičnih i ekonomskih razloga, kao što je smanjeni rizik od ozljeda drugih goveda i ljudi te zbog lakšeg i sigurnijeg uzgoja.

Dodatna napomena: Neka goveda imaju tvorbe nalik na rogove koje se nazivaju slijepi rogovi (eng. scars). Slijepi rogovi se povremeno pojavljuju u raznim veličinama i oblicima kao neočekivani fenotip u uzgoju goveda. Rastu sporije od normalnih rogova. Spol i bezrogost utječu na prisutnost slijepih rogova. Bikovi imaju slijepe rogove mnogo češće nego krave. Slijepi rogovi pojavljuju se samo kod heterozigotnih životinja koje imaju jedan gen za bezrogost i jedan gen za rogove. Slijepi rogovi nisu prisutni u homozigotnih životinja; pa ako životinja ima dva gena za rogove, imat će rogove odnosno ako ima dva gena za bezrogost, bit će bezrog. Genetski test za slijepe rogove još ne postoji.

Cijena:

45,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.