Pseća multifokalna retinopatija 3 (CMR3)

Multifokalne retinopatije pasa (CMR) su skupina nasljednih očnih bolesti otkrite kod pasmina srodnih mastifima (CMR1), Coton de Tulear (CMR2) i kod laponskih čuvara jelena (CMR3). CMR1 opisan je u različitim pasminama pasa, dok su CMR2 i CMR3 do sada ekskluzivni za jednu pasminu pasa. Iako pokazuje slične kliničke simptome usporedive s CMR1 i CMR2, predviđa se da se CMR3 temelji na izrazito drugačijem molekularnom mehanizmu. CMR3 se manifestira u sivoj, žutosmeđoj ili ružičastoj subretinalnoj tekućini u oku, odstupanju retine i generaliziranoj progresivnoj atrofiji retine. Multifokalna retinopatija javlja se u dobi od 9 mjeseci do 2 godine. Neke od pojedinačnih lezija mogu nestati s vremenom. Većina pasa s CMR3 ima tipičan fenotip, dok neki pacijenti mogu razviti nekarakteristični fenotip multifokalne displazije retine ili generalizirane degeneracije mrežnice.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen BEST1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.