Atrofija središnjeg živčanog sustava i cerebelarna ataksija (CACA)

Ataksije su skupina genetskih bolesti ravnoteže, koordinacije i tremora. Često su uzrokovane disfunkcijom malog mozga i time dobivaju naziv cerebelarna ataksija. Oblik nasljedne cerebelarne ataksije u obitelji pasa belgijskog ovčara nazvan je atrofija središnjeg živčanog sustava i cerebelarna ataksija (CACA). Oboljeli psi pokazuju znakove nekoordiniranih pokreta, namjernog tremora, općenito povišenog mišićnog tonusa i smanjenog refleksa gutanja. Prvi očiti znakovi vidljivi su u dobi od 12-14 dana, a napredak nakon toga. Oboljeli štenci dobivaju manju tjelesnu težinu u usporedbi s onima koji nisu oboljeli. Ozbiljnost kliničkih znakova varira, neke štence je potrebno eutanazirati zbog težine poremećaja, drugi ostaju u relativno stabilnom stanju s primjetnom ataksijom. Genetski defekt uzrokuje potpuni nedostatak proteina koji je potreban za transport selena u CNS. Ukupna koncentracija selena u krvi oboljelih homozigotnih štenaca pada na 30% u usporedbi sa zdravim divljim tipom.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen SELENOP

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.