Urođeni hipotiroidizam (CHG) - Francuski buldog

Urođeni hipotiroidizam s gušavošću (CHG) je nasljedna autosomno recesivna bolest koja zahvaća štitnjaču. U većini slučajeva CHG se javlja kod odraslih, ali ponekad se javlja i u neonatalnom razdoblju. Utječe na različite pasmine pasa uključujući španjolskog vodenog psa, fox terijera, tenterfieldskog terijera i francuskog buldoga. Nepravilna aktivnost specifičnih proteina dovodi do neadekvatne razine hormona štitnjače što se očituje simptomima kao što su kašnjenje u razvoju, hipotireoza, povećanje štitnjače i znakovi zajednički poznati kao kretenizam. Štenci pokazuju znakove neaktivnosti, odgođeno otvaranje očiju i ušnih kanala. Francuski buldozi pokazuju neke neobične fenotipske značajke s gotovo normalnim okoštavanjem i zatvaranjem epifize, što je u suprotnosti s drugim pasminama pasa koje pokazuju odgođeno zatvaranje dugih kostiju i okoštavanje epifize.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen TPO

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

52,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.