Prirojeni miastenijski sindrom (CMS)

Prirojeni miastenijski sindrom (CMS) je nevromuskularna bolezen za katero je značilna splošna oslabelost skeletnih mišic zaradi motenj prenosa signala preko živčno-mišičnega stika. Bolezen se običajno pojavi pri živalih med 6 in 12 tednov starosti. Pri starodanskih ptičarjih se klinični znaki pojavijo po 5-30 minut fizične aktivnosti (teka). Tekom aktivnosti se jim koraki postopoma skrajšajo. Če ne pride do prekinitve aktivnosti to privede do tega, da prizadete živali ležijo s pokrčenimi okončinami. Po nekaj minutah počitka, so zmožni hoditi in znova teči.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen COLQ (labradorec) in CHAT (starodanski ptičar)

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.