Bezdlakavost (FOXI3)

Ektodermalnu displaziju pasa (CED) karakterizira gubitak dlake i nedostatak ili abnormalno oblikovani zubi. Standard pasmine kineskih kukmastih pasa dopušta verziju s normalnom dlakom (“powderpuffs”), kao i verziju bez dlake koja je rezultat CED-a i nasljeđuje se autosomno dominantno. Psi heterozigotni na CED mutaciju imaju vrlo rijetku dlaku i u nekim slučajevima siromašne zube, dok psi homozigotni na CED mutaciju umiru tijekom embrionalnog razvoja. 

Količina dlaka na tijelu kod verzije pasa bez dlake prilično varira. Mogu imati vrlo malo ili nimalo dlake na tijelu, ili gotovo istu količinu dlake kao psi s normalnom dlakom bez CED-a (eng. “hairy hairless”). Razliku između “hairy hairless” i “powderpuffs” pasa ponekad je teško vizualno odrediti. S genetskim testom obje se verzije mogu odvojiti. 

Nasljeđivanje: autosomno recesivno - opširnije

Mutacija: gen FOXI3

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.