Hipertrofna kardiomiopatija (HCM) - Sfinga

Hipertrofna kardiomiopatija je najčešća bolest srca kod domaćih mačaka. Karakteristična je povećana masa lijevog ventrikula kao posljedica povećane debljine stjenke srca, hipertrofije papilarnog mišića i anteriornog pomicanja mitralnog zalistka. Hipertrofija lijeve klijetke srca rezultira slabošću srca sve do konačnog zastoja u posljednjoj fazi. U određenim populacijama mačaka je prevalencija viša od 30%. U prošlosti je EKG bio jedini dijagnostički test za bolest. Sa EKG možemo dijagnosticirati bolest samo kod starijih mačaka koje već imaju prve simptome bolesti. Genetski testovi omogućavaju detekciju promjena DNA koje su povezane sa bolešću.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen ALMS1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Pogodno za pasmine
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.