Sindrom drhtavog štenca (SPS) – hipomijelinizacija

Sindrom drhtavog štenca (SPS) ili sindrom hipomijelinizacije (HS) je bolest koju karakterizira abnormalno niska količina mijelinizacije ili njezina odsutnost u aksonima središnjeg živčanog sustava (CNS). SPS je opisan kod ljudi i kod pasa pasmina dalmatinac, bernski planinski pas, Chow-Chow i vajmarski ptičar. Uzrok SPS nije poznat kod svih pasmina. Zabilježena je uzročna mutacija gena u pasmini vajmarski ptičar. Simptomi se javljaju između 12. i 14. dana starosti. Psi razvijaju generalizirani tremor koji može varirati u stupnju od životinje do životinje. Simptomi nestaju kada štenci miruju ili spavaju. Nakon 3 do 4 mjeseca tremor se smanjuje, iako neke životinje zadržavaju fini tremor stražnjih udova.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen FNIP2

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.