Sindrom Imerslund-Gräsbeck (IGS)

Za sindrom Imerslund-Gräsbeck karakterističan je nedostatak vitamina B12 (kobalamin) zbog nemogućnosti apsorpcije (malapsorpcija) i selektivna proteinurija. Vitamin B12 je u vodi topljiv vitamin, važan za stanični metabolizam viših organizama.

Kod bolesnih pasa su znakovi vidljivi već od 8-12 tjedana nakon rođenja i uključuju usporeno rast, neadekvatnu proizvodnju krvnih stanica i metil-maloničnu aciduriju. Kod bolesnih borderskih ovčara javlja se i anoreksija, kronična anemija, neutropenija (nenormalno smanjenje broja neutrofila), slabo dobivanje težine i mase mišića. U nekim slučajevima javljaju se teški problemi u metabolizmu, uključujući jetrenu encefalopatiju i/ili ketoacidozu.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen CUBN

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

52,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.