Mukopolisaharidoza VI (MPS VI) - patuljasta pudla

Mukopolisaharidoze su skupina nasljednih metaboličkih poremećaja zbog nedostatka lizosomskih enzima koji su potrebni za katabolizam glikozaminoglikana (GAG). Koža, krvne žile, tetive i kosti zahtijevaju GAG za održavanje strukture i funkcije ovih tkiva. Akumulacija GAG-a u stanicama i tkivima zbog smanjene enzimske funkcije dovodi do progresivnog oštećenja stanica. Mukopolisaharidoza VI (MPS VI) kod pasa utječe na kosti, oči i zglobove. Bolest se manifestira pupčanom kilom, kardiovaskularnom disfunkcijom, hepatomegalijom, usporavanjem rasta, dismorfijom lica, labavosti kuka i drugih zglobova. Trenutačno ne postoje dostupni tretmani i bolest napreduje s vremenom, stoga se psi obično eutanaziraju prije nego što dostignu odraslu dob. MPS VI zabilježen je kod njemačke doge, minijaturnog pinča, toy pudle i minijaturnog šnaucera. Različite pasmine imaju različite mutacije unutar istog gena koje su uzrok MPS VI.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen ARSB

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.