Glavkom z odprtim zakotjem (POAG)

Glavkomi so skupina bolezni, za katere je značilno povečanje očesnega tlaka, ki povzroči odmiranje mrežnice in optičnih diskov. Glavkom z odprtim zakotjem (POAG) pri beagle-ih je dedna bolezen, za katero je značilen povečan očesni pritisk v obeh očesih. Simptomi postanejo opazni med 8 in 16 mesecem starosti. Ko se tlak v očesu poveča, se očesno zrklo poveča in postane boleče. Značilni simptomi vključujejo bolečino, rdečino, solzenje in mežikanje očesa. Če se bolezen ne zdravi, zvišan tlak v očesu povzroči poškodbe vidnega živca, kar vodi v izgubo vida. Pri večini obolelih psov pride do izpada očesne leče v starosti 2,5 let.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen ADAMTS10

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.