Napredujoča atrofija mrežnice (PRA-PRCD)

Napredujoča atrofija mrežnice je dedna bolezen, ki se pojavlja pri mnogih pasmah psov in se kaže v različnih oblikah. Oblika napredujoče degeneracije paličic in čepkov je degeneracija fotoreceptorjev pri psih in se pojavlja pri različnih starostih. Genetska okvara povzroča degeneracijo celic retine v očesu. Najprej so prizadete celice paličic zato se najprej pojavi nočna slepota. Sledi prizadetost celic čepkov, ki ima za posledico popolno slepoto psa tudi v pogojih optimalne osvetljenosti (podnevi). Bolezen se tipično pojavi v mladosti ali zgodnji dobi odraslosti. Vendar je čas nastanka lahko variabilen in je odvisen od pasme psa.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen PRCD

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

56,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.