Napredujoča atrofija mrežnice papillonov in phalenov (Pap-PRA1)

Napredujoča atrofija mrežnice (PRA) pri psih je skupina genetsko heterogenih dednimi boleznimi mrežnice, ki jih lahko opišemo z napredujočo degeneracij in na koncu celično smrtjo fotoreceptorjev. Progresivna atrofija mrežnice - 1 papillonov in phalenov je avtosomno recesivna bolezen. Najprej se pojavi prizadetost celic paličic kateri sledi prizadetost celic čepkov. Prvi klinični znaki se kažejo kot težave z vidom pri šibki svetlobi (nočna slepota). Bolezen napreduje zelo počasi zato se pri nekaterih primerih zdi, da je z vidom psa vse vredu, saj je pogosto funkcija čepkov dokaj dobro ohranjena in zato pri polni svetlobi dokaj dobro vidijo.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen CNGB1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več                 

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.