Napredujoča atrofija mrežnice (BBS2-PRA)

Napredujoče atrofije mrežnice (PRA) so skupina dednih bolezni, za katere je značilno poslabšanje vida zaradi degeneracije mrežnice, ki je posledica napredujočega odmiranja fotoreceptorskih celic (paličic in stožcev). Pri šetlandskih ovčarjih je bila odkrita oblika PRA s poznim pojavom kliničnih znakov, imenovana BBS2-PRA. Klinični znaki, ki vključujejo tanjšanje mrežnice, atrofijo optičnega diska, oslabitev mrežničnih žil, nočno slepoto in poslabšanje vida pri dnevni svetlobi, se pri obolelih psih pojavijo okoli 8. leta starosti. V kasnejših fazah bolezni se lahko razvije katarakta.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen BBS2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.