Bolest kljuna i perja u papiga (PBFD, Circovirus)

Bolest kljuna i perja u papiga (eng. psittacine beak and feather disease- PBFD) je zarazna virusna bolest koja pogađa ptice iz obitelji Psittacidae (papige). Bolest utječe na razvoj perja, kljuna i imunološkog sustava te je često smrtonosna. Uzrokuje ju maleni virus- circovirus, koji zarazi i ubije stanice perja i kljuna. Virus oslabi imunološki sustav te papige često uginu od sekundarnih zaraza bakterijama, virusima, gljivama ili praživotinjama. Bolest može pogoditi sve vrste papiga, a najčešće se javlja kod kakadua, ara, sivih afričkih papiga (žako), aleksandra, eklektusa, tigrica i agapornisa. Zaraza je često smrtonosna. Akutna bolest pogađa mlade papige (do 2.godine), napreduje vrlo brzo i često završi smrću. Bolest posebno brzo napreduje kod uzgojenih papiga. Kronična bolest ima blaže simptome koje često ne primijetimo. U takvim slučajevima može proći nekoliko godina prije nego papiga ugine, a bolest se širi na druge papige i potomke. Zato je vrlo važno da bolest otkrijemo prije nego se počne širiti po jatu i na potomke. Neka istraživanja pokazuju da je virus već toliko raširen da je zaraženo više od 5% papiga, a u nekim jatima i sve papige.

Simptomi

  • gubitak veće količine perja koja se ne obnavljaju
  • opadanje normalno razvijenog perja (može utjecati na letenje i ravnotežu)
  • rast nenormalno razvijenog perja
  • papige su gole po dijelovima tijela ili po cijelom tijelu
  • kljun iznenada naraste i pridobije nenormalan oblik
  • vidljiva oštećenja kljuna

Koji simptomi i u kojoj mjeri će biti izraženi ovisi o stadiju i statusu bolesti. U kasnijem stadiju bolesti mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što su gubitak apetita, proljev, povraćanje, gubitak težine i depresija. Smrt papige može nastupiti već nakon mjesec dana, dok u nekim slučajevima papiga može živjeti i nekoliko godina.

Dijagnoza

Postoji više testova za dokazivanje bolesti. Najčešće se upotrebljava lančana reakcija polimeraze (PCR). Metoda omogućava umnožavanje i dokazivanje prisutnosti virusne DNA u uzorku. S njom možemo uspješno detektirati bolest iz uzorka krvi ili perja. Metoda je vrlo ugodna za ptice i vlasnike. Za dijagnozu se upotrebljava i biopsija kože i perja. Bolest možemo dokazati i pregledom patohistoloških uzoraka tkiva pod mikroskopom. Ukoliko je test pozitivan potrebno ga je ponoviti na svim papigama koje su bile u kontaktu sa bolesnom papigom. Bolesnu papigu je potrebno odmah smjestiti u karantenu. Preporučujemo ponovno testiranje bolesnih papiga nakon 2 mjeseca.

Liječenje

Kako lijek niti cjepivo za bolest ne postoje, iznimno je važno da bolest otkrijemo na vrijeme i spriječimo širenje. Važno je da kod bolesne ptice na vrijeme uočimo sekundarne znakove zaraze koje mogu biti kobni za pticu.

Prijenos bolesti i preventiva

Virus se prenosi samo iz ptice na pticu i ne na druge životinje i čovjeka. Najčešće se prenosi sa direktnim kontaktom, udisanjem aerosola, preko praha sa perja, izmeta i hrane. Virus se prenosi i preko zaraženih posuda za hranu i vodu, gnijezda, materijala u gnijezdu, štapića za sjedenje, opreme za krletke... Virus se često prenese sa zaražene majke ili oca koji nemaju simptome bolesti na potomke u gnijezdu. Virus je aktivan još neko vrijeme nakon što bolesnu papigu odstranimo iz prostora te je neophodno temeljito očistiti prostore u kojima je živjela bolesna papiga. U prodaji je nekoliko dezinfekcijskih sredstava koji ubijaju virus. Vrlo je važno da, čim posumnjamo na bolest, papigu izoliramo i spriječimo širenje virusa. Papigu testiramo na prisutnost virusa i u slučaju pozitivnog testa testiramo i ostale papige koje su bile u kontaktu sa zaraženom papigom. Samo tako možemo odstraniti bolest iz jata. Da bi izbjegli širenje bolesti možemo preventivno testirati nekoliko ptica iz jata. To je najbrži i najtemeljitiji način za sprječavanje širenja bolesti.

Cijena:

20,34 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.