Lokus A

Aguti signalni peptide (ASIP) ali lokus A je odgovoren za številne pogoste barvne vzorce pri psih. Specifični aleli tega lokusa vstopajo v interakcijo s funkcionalnim MC1R in se vpletajo v njegovo produkcijo črnega eumelanina. Pri psih so prisotni štirje različni aleli gena ASIP z naslednjo hierarhijo dominance: Ay > aw > at > a, kar pomeni, da se bo od prisotnih alelov izražal najbolj dominanten alel.

Da so aguti geni izraženi in da lokus A določa barvo kožuha, pes na lokusu K ne sme imeti enega ali obeh alelov za dominanto črno KB (kombinacije KB/KB ali KB/n) in/ali na lokusu E kombinacije e/e. Pri psih, ki lahko izražajo lokus A, pa lahko osnovno barvo še vedno modificirata lokus B ali D. Tako ima pes, ki je na lokusu B genotipa b/b, pigmentirane predele spremenjene iz črne v čokoladno/jetrno rjavo (pes barve »fawn/sable« (Ay) ima rjavi smrček, medtem ko ima at/at pes poleg rjavega smrčka namesto črnorjave barve kožuha (angl. black-and-tan) čokoladno in rjavo (angl. chocolate-and-tan).

Alel Ay je dominanten alel in določa svetlo do temno rumenorjavo barvo z ali brez črnih dlačnih konic oziroma posameznimi črnimi dlakami (angl. fawn ali sable). Pes, ki ima oba alela A(Ay/Ay, homozigot) ali enega v kombinaciji Ay/aw ali Ay/at ali Ay/a bo vedno izražal opisano barvo, v primeru, ko je izražanje lokusa A omogočeno s strani lokusov E in K.

Alel divjega tipa aw povzroča preklop med sintezo eumelanina in feomelanina, zato so nekatere dlake progaste s pasovi temnejše in svetlejše obarvanosti od baze do konice. Tako obarvanje kožuha imenujemo aguti ali volčje siva (angl. wolf gray ali wolf sable). Progaste dlake se navadno pojavljajo vzdolž hrbtnega predela trupa. Pes bo tako obarvanje izražal, ko bo stanje alelov na lokusa A aw/aw, aw/at ali aw/a, seveda v primeru, ko je izražanje lokusa A omogočeno s strani lokusov E in K.

Alel at je odgovoren za črnorjavo (angl. black-and-tan) ali tribarvno (angl. tricolor) obarvanje kožuha. Črnorjavi psi so v osnovi črni z rjavimi feomelaninskimi predeli v področju trebuha, nog, na ličnicah in kot pike nad obrvmi (npr. doberman). Tribarvni psi imajo poleg črne in rjave barve še belo barvo, ki je posledica odsotnosti pigmenta v določenih področjih telesa (npr. škotski ovčar). Količina in porazdelitev feomelanina se razlikuje med posameznimi psi in med pasmami. Pes, ki ima oba alela at ali enega v kombinaciji at/a bo črnorjav oziroma tribarven (v primeru, ko je izražanje lokusa A omogočeno s strani lokusov E in K).

Alel a je najmanj pogost izmed alelov lokusa A in je odgovoren za recesivno črno ali dvobarvno (angl. bicolor) obarvanje kožuha. Pojavlja se izključno pri ovčarskih pasmah in je edini vzrok za črno pri nemških in šetlandskih ovčarjih. Ker je najbolj recesiven, mora imeti pes dve kopiji tega alela za njegovo izražanje. Pes z recesivno črno bo vedno prenesel alel a na mladiče. V primeru ko žival nima črnega kožuha nam rezultat genetskega testiranja pove ali je pes nosilce recesivne črne.

Test lokusa A pove katera dva od štirih možnih alelov ima pes. Kot smo že omenili je izražanje odvisno od stanja na lokusih E in K.

Genotip Opis
Ay/Ay:

Pes ima na lokusu A dve kopiji (dominantnega) alela Ay za svetlo do temno rumenorjavo barvo z ali brez črnih dlačnih konic oziroma posameznimi črnimi dlakami (angl. fawn ali sable); pes bo vedno prenesel alel Ay na mladiče.

Ay/aw:

Pes ima na lokusu A eno kopijo alela Ay za »fawn/sable« barvo kožuha in eno kopijo alela aw za aguti barvo; izražena bo »fawn/sable« barva kožuha, ker je alel Ay dominanten nad alelom aw; pes je heterozigot s 50 % možnosti, da bo na potomce prenesel alel Ay in 50 % možnosti, da bo prenesel alel aw.

aw/aw:

Pes ima na lokusu A dve kopiji alela aw za aguti barvo, ki bo izražena; pes bo vedno prenesel alel aw na mladiče.

aw/at:

Pes ima na lokusu A eno kopijo alela aw za aguti barvo in eno kopijo alela at za črnorjav (angl. black-and-tan) ali tribarvni (angl. tricolor) kožuh; izražena bo aguti barva, ker je alel aw dominanten nad alelom at. Pes je heterozigot s 50 % možnosti, da bo na potomce prenesel alel aw in 50 % možnosti, da bo prenesel alel at.

aw/a: Pes ima na lokusu A eno kopijo alela aw za aguti barvo in eno kopijo alela a za recesivno črno; izražena bo aguti barva, ker je alel aw dominanten nad alelom a; pes je heterozigot s 50 % možnosti, da bo na potomce prenesel alel aw in 50 % možnosti, da bo prenesel alel a.
at/a:

Pes ima na lokusu A eno kopijo dominantnega alela at in eno kopijo recesivnega alela a za recesivno črno; izražena bo črnorjava (angl. black-and-tan) ali tribarvna (angl. tricolor) barva kožuha (odvisno od pasme); pes je heterozigot alela a za recesivno črno in bo v 50 % na mladiče prenesel alel at ter 50 % alel a.

at/at:

Pes ima na lokusu A dve kopiji alela at za črnorjavo (angl. black-and-tan) ali tribarvno (angl. tricolor) barvo kožuha; pes je homozigot za at in bo vedno prenesel alel at na mladiče.

Ay/at:

Pes ima na lokusu A eno kopijo alela Ay za rumenorjavo (angl. fawn/sable) barvo in eno kopijo alela at za (angl. black-and-tan) ali tribarvno (angl. tricolor) barvo kožuha; ker je alel Ay dominanten nad alelom at bodo psi s tem genotipom izražali rumenorjavo barvo kožuha (angl. fawn/sable); pes je heterozigot s 50 % možnosti, da bo na potomce prenesel alel Ay in 50 % možnosti, da bo prenesel alel at.

Ay/a:

Pes ima na lokusu A eno kopijo alela Ay za rumenorjavo (angl. fawn/sable) barvo in eno kopijo alela a za recesivno črno barvo; ker je alel Ay dominanten nad alelom a bodo psi s tem genotipom izražali rumenorjavo barvo kožuha (angl. fawn/sable); pes je heterozigot s 50 % možnosti, da bo na potomce prenesel alel Ay in 50 % možnosti, da bo prenesel alel a.

a/a:

Pes ima na lokusu A dve kopiji alela a za recesivno črno, zato bodo psi izražali črn oziroma dvobarven (angl. bicolor) kožuh odvisno od pasme; pes je homozigot za a in bo vedno prenesel alel a na mladiče.

 

Več o osnovah dedovanja barv kožuhov lahko preberete tukaj.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

46,01 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.