Degenerativna mielopatija (DM)

Pasja degenerativna mielopatija (DM) je počasi napredujoča, spontano pojavljajoča se bolezen hrbtenjače pri odraslih psih. Klinični znaki se pojavijo pri starosti 8 let ali kasneje in se začnejo z asimetrično splošno proprioceptivno ataksijo in spastično parezo v zadnjih okončinah. Eno leto po pojavu kliničnih znakov psi običajno postanejo paraplegiki, zato mnogi lastniki izberejo evtanazijo. V nadaljnjem razvoju bolezni se pojavlja šibkostjo prsnih okončin, ohlapno tetraplegijo, razširjeno mišično atrofijo in disfagijo. Bolezen se enako pogosto pojavlja pri samcih in samicah psov.

Nedavno je bila pri mnogih pasmah psov z razvojem bolezni povezana mutacija v eksonu 2 gena SOD1. Homozigotno mutacijo opažamo pri večini psov s klinično in histopatološko potrjenimi primeri degenerativne mielopatije. Nekateri heterozigotni psi so kasneje v življenju razvili DM, kar je v skladu z načinom dedovanja človeške homologne amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen SOD1 (ekson 2)

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

56,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.