Lokus E

Melanocortin 1 receptor (MC1R) ali lokus E (gen »extension«) uravnava produkcijo pigmenta v melanocitih. Mutacija v genu MC1R, katere posledica je nefunkcionalen receptor, povzroči, da melanociti v kožuhu proizvajajo izključno rumeno-rdeči feomelanin, in onemogoči izražanje drugih lokusov za barvo kožuha. Gen s to recesivno mutacijo je alel e in ker je recesiven, mora pes imeti dve kopiji tega alela za izražanje enakomerne rumeno-rdeče barve kožuha. Pri različnih pasmah psov z genotipom e/e je lahko barva feomelanina različna. Tako imajo npr. zlati prinašalci kožuh rumene barve, irski setri pa kožuh rdeče barve. Lokus E pri psih z genotipom e/e nima vpliva na sintezo pigmenta smrčka, blazinic in oči, barva teh je odvisna od stanja alelov lokusa B.

Dominanten normalen alel E omogoča, da pes lahko proizvaja črn eumelanin oziroma je tvorba pigmenta pod vplivom drugih lokusov. Zaradi dominantnosti alela E je za izražanje tega alela dovolj le ena kopija in psi z genotipom E/E in E/e bodo normalno izražali druge lokuse za barvo. Velika variabilnost v barvi kožuha med pasmami je odvisna še od treh pomembnih genov. Različne kombinacije alelov lokusa B, lokusa A in lokusa K so odgovorne za izražanje barve kožuha.

Genotip Opis
E/E: Homozigot za normalen »extension« alel; ni omejevanja sinteze pigmenta, omogočeno izražanje drugih lokusov za barvo.
E/e: Heterozigot za lokus E (»extension«); zaradi dominantnosti alela E ni omejevanja sinteze pigmenta, omogočeno izražanje drugih lokusov za barvo; prenašalec recesivne mutacije za izražanje enakomerne rumeno-rdeče barve kožuha.
e/e: Homozigot za mutiran »extension« lokus; sintetizira se izključno rumeno-rdeč feomelanin; izražanje enakomerne rumeno-rdeče barve kožuha.

 

Več o osnovah dedovanja barv kožuhov lahko preberete tukaj.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

46,01 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.