Furnishing / Improper coat (RSPO2)

O tako imenovanem ˝furnishing-u˝ pri psih govorimo kadar ima pes povečano rast dlak na obrazu in nogah, kar povzroča daljše neenakomerne brke in obrvi. Ta pojav lahko opazimo pri vseh resastih (ostrodlakih) pasmah psov, kot tudi pri nekaterih drugih pasmah.

Dedovanje: avtosomno dominantno - preberi več

Mutacija: gen RSPO2

Genotip Opis
N/N: Pes ima normalno dlako.
N/RSPO2: Pes ima neenakomerno povečano rast dlake na obrazu in nogah; nosi eno kopijo gena z mutacijo, ki se lahko prenese na potomce.
RSPO2/RSPO2: Pes ima neenakomerno povečano rast dlake na obrazu in nogah.

 

Pri nekaterih pasmah psov se pojavlja tako imenovani neprimeren kožuh, kar pomeni, da tak tip kožuha ni značilen za to pasmo saj nima lastnosti, ki jo imenujemo ˝furnishing˝. Parker in sodelavci (2010) so objavili, da lahko neprimeren kožuh najdemo pretežno pri specifičnih pasmah, kot so na primer portugalski vodni psi. Za neprimeren kožuh je značilna kratka dlaka na glavi, obrazu in nogah, po ostalih delih telesa pa ostane dlaka nespremenjena.

Dedovanje: avtosomno recesivnopreberi več

Mutacija: gen RSPO2

Genotip Opis
RSPO2/RSPO2: Pes ima neenakomerno povečano rast dlake na obrazu in nogah, kar je v skladu s standardom pasme.
N/RSPO2: Pes ima neenakomerno povečano rast dlake na obrazu in nogah, kar je v skladu s standardom pasme; nosi eno kopijo gena brez mutacije, ki se lahko prenese na potomce.
N/N: Pes ima po standardu pasme neprimeren kožuh.

 

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

46,01 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.