Lokus B

Pri psih čokoladno/jetrno rjavo barvo povzročajo spremembe gena TYRP1 (Tyrosinase related protein 1), ki se nahaja na lokusu B. Čokoladno/jetrno rjava barva se deduje recesivno (črna barva je dominantna). Na tem lokusu so opisani štirje aleli: poleg normalnega alela B, ki je dominanten, so še trije recesivni aleli bc, bs in bd. Kombinacija dveh kopij katerega koli od treh recesivnih alelov bo povzročila čokoladno/jetrno rjavo barvo (dva alela bc ali dva alela bd ali dva alela bs). Prav tako bodo psi z dvema različnima recesivnima aleloma v eni kopiji lahko rjave barve (če imajo recesivne alele na različnih kromosomih), lahko pa bodo le prenašali rjavo barvo. Psi z le po eno kopijo katerega koli od recesivnih alelov bodo prenašalci rjave barve.

Ker je gen TYRP1 povezan le s produkcijo eumelanina, ima mutacija za rjavo barvo vpliv le na pse, ki so sposobni produkcije eumelanina, torej morajo na lokusu E imeti vsaj en normalen alel E (genotip E/E ali E/e). Poleg barve kožuha pa lokus B vpliva tudi na barvo smrčka, oči in blazinic, kar pa je neodvisno od lokusa E. Psi z genotipom e/e proizvajajo feomelanin le v kožuhu, zato imajo barvo kožuha rumeno/rdečo ne glede na stanje alelov lokusa B, kljub temu pa še vedno proizvajajo eumelanin na smrčku, blazinicah, očeh in na te regije ima lokus B še vedno vpliv. Tako bodo psi, ki so na lokusu E e/e in na lokusu B b/b, proizvajali rdeč/rumen feomelanin na kožuhu in bodo imeli spremenjeno barvo smrčka iz črne v rjavo. Prav tako bodo tudi psi z rjavim kožuhom imeli rjav smrček.

Test za lokus B tako sestavljajo trije različni testi, kjer se ugotavlja prisotnost treh recesivnih alelov. Rezultat je podan kot skupni izid vseh treh testov.

Genotip Opis
B/B: Homozigot, ki ne nosi nobenega recesivnega alela za čokoladno/jetrno rjavo barvo; na svoje potomce prenese izključno dominantne alele
B/b: Pes je heterozigot za čokoladno/jetrno rjavo barvo kadar je heterozigot za enega ali več recesivnih alelov (npr. Bc/bc, Bs/Bs, Bd/Bali Bc/bc, Bs/bs, Bd/Bd); na svoje potomce lahko prenese enega ali več recesivnih alelov. V primeru, ko se aleli nahajajo na različnih kromosomih, je lahko tudi heterozigoten pes rjave barve
b/b: Pes je v eumelaninsko pigmentiranih delih čokoladno/jetrno rjave barve (homozigot za rjavo barvo); ima zapis za vsaj dva recesivna alela (enaka ali različna), kar pomeni, da je homozigot za vsaj en recesivni alel (npr. bc/bc, Bs/Bs, Bd/Bd)

 

Več o osnovah dedovanja barv kožuhov lahko preberete tukaj.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

46,01 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.