Lokus D

Za nastanek posvetljene oziroma redčene barve (angl. dilute) psov je odgovoren lokus D. Mutacija gena MLPH (melanophilin) je odgovorna za večino primerov redčenja barve. Vse mutacije in geni, ki povzročajo redčenje barve, še niso bili odkriti, zato vseh primerov ni mogoče pojasniti z genetskim testiranjem. Gen MLPH kodira protein melanophilin, ki je ena ključnih komponent za tvorbo pigmenta v koži in dlaki. Mutacija v genu vodi do nepravilne razporeditve melanosomov in redčitve barve kožuha. Ta mutacija ima vpliv tako na tvorbo črnega eumelanina kot tudi rdečega/rumenega feomelanina. Učinek na feomelanin ni tako očiten kot na eumelanin. Rezultat redčenja je v primeru črnega pigmenta modra ali siva barva in v primeru redčenja rjavega pigmenta svetlo rjava ali »isabella«. Lokus D ne redči le barve kožuha, ampak tudi smrčka, blazinic in očesnih vek.

Genotip Opis
D/D: Pes ima na lokusu D dve kopiji dominantnega alela D in izraža normalno neredčeno barvo kožuha; pes bo vedno prenesel eno kopijo alela D na potomce; vsi mladiči bodo izražali normalno neredčeno barvo kožuha.
D/d: Pes ima na lokusu D eno kopijo dominantnega alela D in eno kopijo recesivnega alela d; pes je heterozigot/prenašalec alela d za redčeno barvo (angl. dilute) in izraža normalno neredčeno barvo kožuha; na potomce lahko prenese en ali drugi alel s 50 % verjetnostjo.
d/d: Pes ima na lokusu D dve kopiji recesivnega alela d in izraža redčeno barvo kožuha; pes bo vedno prenesel eno kopijo alela d na potomce.

 

Več o osnovah dedovanja barv kožuhov lahko preberete tukaj.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

42,70 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.