Lokus D (d1)

Za nastanek posvetljene oziroma redčene barve (angl. dilute) psov je odgovoren lokus D. Znane mutacije gena MLPH (melanophilin) so odgovorne za večino primerov redčenja barve. Gen MLPH kodira protein melanophilin, ki je ena ključnih komponent za tvorbo pigmenta v koži in dlaki. Mutacija v genu vodi do nepravilne razporeditve melanosomov in redčitve barve kožuha. Ta mutacija ima vpliv tako na tvorbo črnega eumelanina kot tudi rdečega/rumenega feomelanina. Učinek na feomelanin ni tako očiten kot na eumelanin. Rezultat redčenja je v primeru črnega pigmenta modra ali siva barva in v primeru redčenja rjavega pigmenta svetlo rjava ali »isabella«. Lokus D ne redči le barve kožuha, ampak tudi barvo smrčka, blazinic in očesnih vek.

V našem laboratoriju testiramo 3 različne alele na genu MLPH odgovorne za redčenje barve kožuha:

  • alel d1: je odgovoren za redčenje barve kožuha pri številnih pasmah psov
  • alel d2: se pojavlja pri psih pasem Chow-Chow, sloughi, tajski grebenar in francoski buldog
  • alel d3: se pojavlja pri psih pasem čivava, mudi, pumi, mali italjanski hrt, pekinčan, šetlandski ovčar, shih-tzu, tibetantski mastif in Yorkshire terier

Pri nekaterih pasmah psov se lahko pojavlja več različnih mutacij hkrati. Kombinacija dveh mutacij (d1/d2 ali d1/d3), prav tako, privede do redčene barve psov.

 

Genotip

Opis

D/D:

Pes ima na lokusu D dve kopiji dominantnega alela D in izraža normalno neredčeno barvo kožuha; pes bo vedno prenesel eno kopijo alela D na potomce; vsi mladiči bodo izražali normalno neredčeno barvo kožuha.

D/d* (d1 ali d2 ali d3):

Pes ima na lokusu D eno kopijo dominantnega alela D in eno kopijo recesivnega alela d; pes je heterozigot/prenašalec alela d za redčeno barvo (angl. dilute) in izraža normalno neredčeno barvo kožuha; na potomce lahko prenese en ali drugi alel s 50 % verjetnostjo.

d*/d* (d1 ali d2 ali d3):

Pes ima na lokusu D dve kopiji recesivnega alela d in izraža redčeno barvo kožuha; pes bo vedno prenesel eno kopijo alela d na potomce.

Cena:

46,01 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.