Lokus EM

Za nastanek črne oziroma melanistične maske pri nekaterih pasmah psov je odgovorna mutacija v melanocortin 1 receptorju (MC1R). Maska je posledica proizvodnje eumelanina v področju gobca in ušes, včasih se širi tudi na področje prsi in/ali hrbta. Alel z mutacijo označujemo EM, alel brez mutacije (normalen) pa EX. Ker je alel EM dominanten, je dovolj le ena kopija tega alela za izražanje črne maske. Psi z eno kopijo EM bodo imeli mladiče z ali brez melanistične maske, medtem ko bodo psi z dvema kopijama vedno imeli mladiče z masko. Kljub zapisu za melanistično masko ta ni vedno vidna. Izražena je le pri psih, ki so svetlo do temno rumenorjavi z ali brez črnih dlačnih konic (angl. fawn/sable; npr. nemška doga, nemški ovčar) ali progasti (angl. brindle; npr. bokser). Pri psih, ki so črni, čokoladno/jetrno rjavi ali modri, se barva maske ne razlikuje od barve preostalega kožuha. Kljub temu pa lahko takšni psi ob starostnem sivenju za nekaj časa pokažejo masko. Tudi psi z belimi gobci vedno ne kažejo maske, kljub temu da nosijo alel EM. Psi s skrito masko lahko prenesejo melanistično masko na mladiče.

Genotip Opis
EM/EM: Homozigot za »masked« lokus; maska je izražena, vidna je le pri temno rumenorjavih (angl. fawn/sable) ali progastih psih.
EM/EX: Heterozigot za »masked« lokus; zaradi dominantnosti alela EM je maska izražena, vidna je le pri temno rumenorjavih (angl. fawn/sable) ali progastih psih; psi s tem genotipom lahko prenesejo na svoje potomstvo mutiran ali normalen alel.
EX/EX: Normalen genotip; maska ni izražena.

 

Več o osnovah dedovanja barv kožuhov lahko preberete tukaj.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

46,01 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.